Magazyny odgrywają niezwykle ważną rolę w procesie logistycznym. Duży ciężar sprawnego obrotu towarami w usługach transportowych i spedycyjnych leży po stronie magazynów. W końcu to one zajmują się odbieraniem artykułów i materiałów, ich odpowiednim przechowywaniem, a także wprawnym przygotowaniem do dalszej wysyłki.
Od wiedzy i umiejętności osób pracujących na magazynie oraz zarządzających nim zależy, czy poszczególne towary będą odpowiednio przechowywane i zabezpieczone. Jest to szczególnie ważne w przypadku produktów wymagających specyficznych warunków, np. żywności i leków. Bez należytego zaaranżowania przestrzeni, mogą one ulec zniszczeniu.
Warunki przechowywania zapasów w magazynie
Zadaniem każdego magazynu jest stworzenie odpowiednich warunków przechowywania. Innymi słowy – zapewnienie odpowiednich parametrów mikroklimatu powierzchni magazynowej. Ten będzie się oczywiście różnić w zależności od rodzaju przechowywanych towarów.
Warunki przechowywania to z pozoru ogólne pojęcie, za którym kryje się pewien zbiór wymagań, jakie należy spełnić, aby zapewnić odpowiednie otoczenie do składowania towarów. Podstawowe czynniki, jakie należy kontrolować w magazynach to temperatura, wilgotność powietrza i oświetlenie. Zasadniczo temperatura w magazynie powinna być nie mniejsza niż 14 stopni Celsjusza (zasada nie dotyczy chłodni). Inne czynniki to częstotliwość wymiany powietrza, możliwość wspólnego przechowywania różnych zapasów oraz ich dopuszczalny okres przechowywania. Należy również wziąć pod uwagę właściwości poszczególnych produktów, takie jak odporność na piętrzenie, podatność na korozję, wrażliwość na warunki atmosferyczne, higroskopijność, pyłochłonność.
Odmienne warunki przechowywania dzielą zapasy i produkty na trzy grupy ze względu na ich odporność na warunki klimatyczne i możliwości przechowywania:
• otwarte, czyli składowiska,
• półotwarte (zadaszone wiaty),
• zamknięte z dostosowanym mikroklimatem.
Zapewnienie poprawnych warunków przechowywania jest niezwykle istotne. Nieodpowiedni mikroklimat na terenie magazynu może prowadzić do niszczenia lub psucia się produktów, co pociąga za sobą dodatkowe koszty.
Jak przechowywać różne rodzaje zapasów?
Różne rodzaje towarów wymagają odmiennych warunków przechowywania.
Produkty spożywcze
Magazynując produkty spożywcze, należy zwrócić szczególną uwagę na temperaturę pomieszczenia i wilgotność. Niektóre produkty muszą być również odizolowane od innych. Doskonałym przykładem jest sól kuchenna, która nie może być przechowywana w pobliżu mąk i kasz lub cytrusy, które należy odseparować od warzyw kapustnych, cebuli, ziemniaków czy jabłek.
Większość produktów spożywczych przechowuje się w zamkniętych pomieszczeniach o względnie stałej wilgotności (60-70%). Panująca w pomieszczeniu lub chłodni temperatura zależy od charakterystyki poszczególnych produktów. Większość suchych pokarmów (kasze, makarony, herbaty, cukier itp.) przechowywanych jest w temperaturze od 12 do 15°C; konserwy, ocet czy przetwory warzywne wymagają temperatury w zakresie 4-10°C. Dobrze izolowane pomieszczenia i odseparowanie produktów od nasłonecznienia i czynników atmosferycznych są również ważne w trakcie transportu produktów.
Materiały budowlane
Wśród różnych materiałów budowlanych są ciekawe wymagania dotyczące magazynowania ma cement. Jest to surowiec, który z czasem traci swoje właściwości użytkowe. Najczęściej przechowuje się go w workach na stosach lub luzem w pojemnikach żelbetowych, lub metalowych z zachowaniem odpowiedniej odległości od ścian budynku.
Odzież i surowce włókiennicze
Ubrania są rzeczami, bez których trudno wyobrazić sobie życie. Ich produkcja odbywa się zazwyczaj w Azji, przez co ich magazynowanie oraz spedycja z tak dalekich zakątków, wymagają szczególnej ostrożności. Ubrania i tkaniny powinny być przechowywane w suchych i przewiewnych pomieszczeniach o temperaturze nie niżej niż 12 i nie wyższej niż 20 stopni Celsjusza. Należy zadbać również o odpowiedni poziom wilgotności (ok. 45-60%). Zaleca się także stosowanie pyłoszczelnych opakowań czy środków przeciwko molom.
Podsumowanie
Klasyfikacja magazynów logistycznych obejmuje różne kategorie, takie jak zamknięte, półotwarte i otwarte przestrzenie magazynowe. Warto również pamiętać o negatywnym wpływie czynników takich jak odległość między towarem, nasłonecznienie, obecność szkodników i pleśń. Aby zapewnić odpowiednią obsługę magazynową, należy dostosować wyposażenie i narzędzia do specyfiki przechowywanych zasobów.
W Regesta SA nasi pracownicy magazynowi na każdej lokalizacji zawsze naszym klientom zapewniają odpowiednie warunki magazynowania towarów:
- Składowanie towaru;
- Kompletacje wysyłek i obsługę zwrotów;
- Inwentaryzacje;
- Przeładunki;
- Etykietowania;
- Sortowanie i kontrole jakości.